شاخص کلیدی عملکرد

شاخص کلیدی عملکرد KPI چیست و چگونه می‌توانیم آن را تعریف کنیم؟

شاخص کلیدی عملکرد  (KPI) برای رسیدن به موفقیت در زمینه کسب و کار برای ارزیابی درست، میزان رشد و پیشرفت در هر مرحله استفاده می‌شود.

شاخص کلیدی عملکرد را می‌توان به عنوان یک ابزار قدرتمند و کاربردی برای مدیران کسب و کار‌ها درنظر گرفت که به وسیله آن می‌توانند درک درستی از میزان موفقیت و پیشبرد برنامه، در راستای اهداف از پیش تعیین شده داشته باشند.

مشکلی که بسیاری از مدیران کسب و کار‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، این است که در بسیاری از تجارت‌ها حجم وسیعی از اطلاعات وجود دارد.

این حجم زیاد اطلاعات باعث می‌شود که به راحتی نتوان آن‌ها را مورد بررسی قرار داد. اما در صورتی که شاخص کلیدی عملکرد یا KPIهای مناسبی تعریف شده باشد، به راحتی می‌توان این اطلاعات و داده‌ها را مورد سنجش و ارزیابی قرار داد.

KPI چیست؟

Key performance indicator یا شاخص کلیدی عملکرد، یک معیار قابل اندازه‌گیری است که بیانگر این است، که یک کسب و کار به چه میزان در رسیدن به اهداف کلیدی خود موفق عمل کرده است.

به بیان ساده‌تر می‌توان گفت که مجموعه ای از معیار‌های قابل سنجش است، که یک شرکت برای سنجش عمل کرد خود در طول زمان بکار می‌برد.

کسب و کار‌های گوناگون در سطوح مختلفی از شاخص کلیدی عملکرد برای ارزیابی میزان موفقیتشان، در رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده استفاده می‌کنند.

به عنوان مثال kpi ها در سطوح بالاتر می‌توانند بر عملکرد کلی کسب و کار تمرکز داشته باشند؛ اما در سطوح پایین‌تر تمرکز شاخص‌های کلیدی عملکرد می‌تواند بر روی مواردی همچون بازاریابی، فروش و پشتیبانی مناسب باشد.

البته دقت داشته باشید که شاخص کلیدی عملکرد تنها مختص سنجش عملکرد کسب و کار‌ها نیست؛ بلکه می‌توان از KPIها برای سنجش عملکرد افراد نیز استفاده کرد.

این شاخص باید در بازه‌های زمانی مشخص و از پیش تعیین شده مورد ارزیابی قرار بگیرد. سپس با معیار‌های عملکردی که قبلا ارزیابی شده بود، مقایسه شود تا میزان رشد و پیشرفت مشخص گردد.

شاخص کلیدی عملکرد برای استارتاپ

اطلاعاتی که شاخص کلیدی عملکرد ( kpi ) خوب برای شما فراهم می‌کند!

  • میزان تغییر عملکرد در طول زمان را مشخص می‌کند.
  • میزان کارآمد بودن هر فرد و بهره‌برداری از منابع را مشخص می‌کند.
  • میزان کاربردی بودن، تاثیر گذاری، کیفیت و کارایی پروژه را نمایش می‌دهد.
  • میان تمامی‌شاخص‌ها متعادل است.
  • اقداماتی را که باید انجام پذیرد تا به تصمیم‌گیری بهتر کمک کند را در اختیار شما می‌گذارد.
  • اقدامات انجام شده برای رسیدن به یک نتیجه مناسب در مسیر پیشرفت را مشخص می‌کند.

ارزیابی عملکرد چیست؟

فرآیندی است که با هدف آگاهی از عملکرد کسب و کار و ارائه بازخورد‌ها و راهکار‌های مناسب، جهت بهبود و ارتقای عملکرد کسب و کار اجرا می‌شود. در واقع پس از مشخص شدن شاخص‌های کلیدی عملکرد باید به ارزیابی عملکرد پرداخت.

شاخص‌های کلیدی عملکرد معیار‌های بسیار مهمی‌را که در رشد و پیشرفت کسب و کار ما، نقش اساسی ایفا می‌کنند را مشخص می‌کنند. سپس باید آن‌ها را به صورت دقیق و مناسب مورد ارزیابی قرار داد تا نتایج حاصل از هر بخش به صورت جداگانه مشخص گردد.

کسب و کار‌ها نیاز دارند تا با ارزیابی به موقع عملکرد خودشان، از کارکرد صحیح بخش‌های مختلف اطلاع پیدا کنند. تا متوجه شوند که در راستای اهداف و استراتژی‌های از پیش تعیین شده حرکت می‌کنند یا خیر؟ اگر پاسخ خیر بود باید در انجام اقدامات خود تغییراتی را ایجاد کنند.

مزایای شاخص کلیدی عملکرد

  • KPI‌ ها زمینه‌های مناسبی را برای یادگیری فراهم می‌کنند.
  • بخش‌های مختلف کسب و کار‌ها را یکپارچه و منسجم می‌کند.
  • با استفاده از شاخص کلیدی عملکرد می‌توان کارکنان را با اهداف کسب و کار هماهنگ و مرتبط کرد.
  • این شاخص‌ها کمک می‌کند تا بتوانید میزان پیشرفت در مسیر اهداف را اندازه گیری کنید.
  • این شاخص‌ها کمک به ایجاد تعلق خاطر سازمانی در کارکنان کسب و کارتان می‌کند.
  • می‌توان در راستای پیشرفت، بهبود و ارتقای عملکرد از آن‌ها برخوردار شد.

چگونه می‌توان تاثیر‌گذاری شاخص کلیدی عملکرد را افزایش داد؟

دقت داشته باشید که شاخص کلیدی عملکرد هر کسب و کاری مختص خودش است. بیشتر وقت‌ها کسب و کار‌های مختلف بدون صرف زمان اقدام به تقلید از سایر کسب و کار‌ها می‌کنند. در واقع بدون اینکه زمانی صرف کنند، صرفا معیار‌های تعیین شده برای کسب و کار‌های دیگر را برای ارزیابی خود بکار می‌گیرند.

دقت داشته باشید که عملکرد هر کسب و کار با سایرین متفاوت است. حتی ممکن است هدف گذاری‌های مخصوص به خود را داشته باشید. پس توصیه می‌کنم با صرف زمان مناسب شاخص‌های کلیدی عملکرد متناسب با کسب و کار، فعالیت‌ها و اهداف خود را تنظیم کنید. تا بتوانید به خوبی از مزایای آن برخوردار شوید.

سعی کنید شاخص کلیدی عملکردی را تعریف کنید که تعاملی باشد. برای تهیه یک استراتژی برای تدوین شاخص کلیدی عملکرد، توصیه می‌کنم با مبانی کسب و کار خود شروع کنید. سپس اهداف کسب و کار خود و نحوه تحقق آن‌ها را نیز مشخص کنید. در ادامه نیز ارزیابی‌های متناسب را انجام دهید و روند را بهبود ببخشید.

چگونه KPI تعریف کنیم؟

تعریف شاخص کلیدی عملکرد نیازمند صرف زمان است. در عین حال که فرآیند پیچیده و دشواری نیست اما ساده هم نیست. متناسب با هر هدف و نتیجه‌ای که از کسب و کار خود انتظار داریم، باید یک شاخص کلیدی عملکرد ایجاد کنیم، که با یک ابزار سنجش عملکرد در ارتباط باشد.

شاخص‌های کلیدی عملکرد را با معیار‌ها و شاخص‌های معمولی ارزیابی عملکرد کسب و کار اشتباه نگیرید! درست است که این دو موضوع مفهومی‌بسیار نزدیک به یکدیگر دارند، اما شاخص کلیدی عملکرد کاملا برجسته‌تر و مهم‌تر است. به این دلیل که با توجه به اهداف اصلی کسب و کارتان تعیین می‌شود.

در ادامه با مجموعه‌ای از مراحلی که برای تعیین هر شاخص کلیدی عملکرد باید طی شود، را عنوان می‌کنم:

یک هدف واضح و شفاف برای kpi مد نظر خودتان در نظر بگیرید

مهم‌ترین مرحله در تعیین شاخص کلیدی عملکرد همین مرحله است. پس با دقت این کار را انجام دهید. در واقع شاخص کلیدی عملکردتان باید در ارتباط با یک هدف اساسی کسب و کارتان باشد. هدفی که شما را به سمت و سوی موفقیت سوق می‌دهد، نه اهداف کوچک و کوتاه مدت!

با افرادی که قرار است در رسیدن به آن هدف همراه شما باشند، مشورت کنید

در واقع شما باید پس از مشخص کردن شاخص کلیدی عملکرد، آن را با کارکنان کسب و کار خود و حتی سرمایه گذاران مطرح کنید. سپس به مشورت بپردازید و راه‌های رسیدن به اهداف و بالا بردن نرخ پیشرفت را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید. در غیر اینصورت اقدامات شما بیهوده خواهد بود!

شاخص‌های کلیدی عملکرد خود را در بازه‌های زمانی مشخص مورد بررسی قرار دهید

در بسیاری از وقت‌ها ممکن است که در شرایط کلی کسب و کار شما تغییراتی ایجاد شود. یا حتی در شرایط کلی کشوری که در آن فعالیت می‌کنید، مواردی دستخوش تغییر شود. پس شما نیز باید شاخص‌های خود را متناسب با شرایط جدید تنظیم کنید، تا بتوانید بهره‌وری و پیشرفت مناسبی داشته باشید!

سعی کنید که KPI‌های واقع بینانه و قابل انجام شدن تعیین کنید

باید از دیدگاه درست و منطقی به شرایط و منابع نگاه کنید. متناسب با منابعی که در اختیار دارید و توانایی‌های کارکنانتان شاخص‌های خود را برآورد کنید. به هر حال همه چیز نمی‌تواند ایده آل باشد، پس سعی کنید نگاه درست و واقع بینانه ای به این موضوع داشته باشید و شاخص‌های درستی را انتخاب کنید!

مطابق نیاز‌های به روز کسب و کار و جامعه هدف، شاخص‌های خود را گسترش دهید

با سرعتی که امروزه پیش می‌رویم ممکن است که شاخص‌های کلیدی عملکرد به سرعت فرسوده شوند. اگر آن‌ها را بررسی نکنید و برای توسعه و گسترش آن‌ها اقدام نکنید، ممکن است زمانی برسد که در حال پیگیری اهدافی باشید که دیگر با کسب و کار شما ارتباطی ندارد. پس توصیه می‌کنیم که هوشمندانه عمل کنید!

شاخص کلیدی عملکرد برای سازمان

نمونه ای از شاخص‌های کلیدی عملکرد در دیجیتال مارکتینگ

  • رتبه در موتور‌های جستجو ( همانند رتبه در گوگل )
  • نرخ کلیک
  • نرخ بازگشت سرمایه (ROI)
  • نرخ تبدیل
  • نرخ اینگیجمنت
  • میانگین ترافیک ماهیانه وب سایت
  • نرخ بازید
  • میزان بازدهی کمپین‌ها

نمونه ای از شاخص‌های کلیدی عملکرد در بخش کسب و کار

  • ارائه برنامه بازاریابی مورد تایید واحد کسب و کار
  • نسب جدید اپلیکیشن
  • میزان فروش محصول یا خدمت
  • توزیع محصولات ساخته شده
  • ارائه برنامه مالی متناسب با کسب و کار

جمع بندی

KPI تنها روشی برای سنجش میزان موفقیت کسب و کار شماست. اما برای اینکه بیشترین تاثیر‌گذاری را در رشد و پیشرفت کسب و کار شما داشته باشد، باید در تعیین آن دقت کافی را داشته باشید. از خودتان بپرسید که هدفتان چیست؟ به چه چیزی می‌خواهید برسید؟ سپس شاخص کلیدی عملکرد خود را مشخص کنید.

امیدواریم که این مطالب مورد توجه شما قرار گرفته باشد، همچنین توانسته باشید به بهترین شکل ممکن از آن استفاده کنید. می‌توانید لینک این مطلب را در شبکه‌های اجتماعی با دوستان خود به اشتراک بگذارید!

در آینده رویا پردازی کن

با نکسترا بهش برس

2 دیدگاه دربارهٔ «شاخص کلیدی عملکرد KPI چیست و چگونه می‌توانیم آن را تعریف کنیم؟»

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.

اسکرول به بالا