عنوان : هوش مصنوعی اشیا چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟

هوش مصنوعی اشیا چیست و چه کاربرد‌هایی دارد؟

هوش مصنوعی اشیا دو گرایش متفاوت در فناوری هستند که در سال‌های آتی به رشد سریع خود ادامه خواهند داد. هر دو ( AI و IoT ) دارای دسته‌بندی‌های گسترده‌ با کاربردهای متعدد هستند. هوش مصنوعی (AI) و اینترنت اشیا (IoT) دو فناوری هستند که نحوه عملکرد، رشد و نوآوری در مشاغل را تغییر می‌دهند.

هوش مصنوعی نوعی فناوری است که رفتار انسان را تقلید می‌کند. با کمک الگوریتم‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، رایانه‌ها می‌توانند تصمیمات منطقی بگیرند و گفتار انسان را بهتر از قبل درک کنند. هوش مصنوعی (AI) نحوه کار، زندگی و تعامل ما را تغییر می‌دهد.

اینترنت اشیا اکوسیستمی‌ از دستگاه‌هایی است که از طریق اینترنت به یکدیگر متصل می‌شوند. یک دستگاه اینترنت اشیا دارای حسگرها یا نرم افزارهایی خواهد بود که به آن اجازه می‌دهد با استفاده از یک شبکه کامپیوتری، داده‌ها را از دستگاه‌های دیگر ارسال و دریافت کند. در این محتوا، توضیحات و کاربردهای AIOT ( هوش مصنوعی اشیاء ) را به شما معرفی خواهیم کرد، تا بتوانید در مورد چیستی و نحوه عملکرد آن به عنوان یک روند رو به رشد در فناوری اطلاعات مفیدی کسب کنید.

AIOT مخفف چیست؟ و منظور از این اصطلاح چیست؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد فناوری عملیات هوش مصنوعی توجه شما را به ادامه محتوا جلب می‌کنیم.

اینترنت اشیا چیست؟

برای درک کامل مفهوم AIOT ، در ابتدا باید به سراغ اینترنت اشیاء برویم. اینترنت اشیا شبکه‌ای از دستگاه‌های متصل است که وقتی دستگاه‌ها متصل هستند، می‌توانند اطلاعات را به اشتراک بگذارند و هر دستگاه می‌تواند کارهایی را انجام دهد که سایر سیستم‌ها نمی‌توانند انجام دهند (مانند کنترل چراغ‌های خانه‌تان وقتی در تعطیلات هستید).

در اینترنت اشیاء، حسگرها بر روی دستگاه‌هایی مانند لوازم خانگی، خودروها و فناوری‌های پوشیدنی قرار می‌گیرند تا داده‌هایی را در مورد استفاده قرار دهند. تخمین زده می‌شود که ارزش اینترنت اشیا در دهه آینده به 8 تریلیون دلار افزایش یابد. پیش ‌بینی می‌شود دستگاه‌های اینترنت اشیا تا سال 2023 از 15 میلیارد به 63 میلیارد برسد(تعداد دستگاه‌های متصل به سرعت در حال افزایش است).

این محتوا برای شما است

هوش مصنوعی و هدف آن چیست؟

هوش مصنوعی می‌تواند رفتار انسان را تقلید کرده و تصمیمات منطقی بگیرد. الگوریتم‌های هوش مصنوعی می‌توانند در موقعیت‌هایی که به‌صراحت برنامه‌ریزی نشده‌اند، به رایانه‌ها بگویند «چه باید بکنند».

هوش مصنوعی می‌تواند گفتار انسان را درک کند و بر اساس مجموعه‌ای از داده‌ها – مانند بررسی‌های مشتری از یک محصول، کلی‌سازی کند. هوش مصنوعی می‌تواند در عملکردهای تجاری استفاده شود و در بسیاری از دستگاه‌ها و برنامه‌ها اعمال شود. هوش مصنوعی را می‌توان طوری برنامه‌ریزی کرد که مانند یک انسان “فکر کند” و تصمیم بگیرد.

هوش مصنوعی در حال حاضر برای استفاده روزمره در برنامه‌ها و دستگاه‌ها در دسترس است و تقاضا برای فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی همچنان در حال رشد است. گزارش‌های اخیر از Research and Markets تخمین زده می‌شود که بازار هوش مصنوعی تا سال 2023 به 15 میلیارد دلار خواهد رسید.

هوش مصنوعی می‌تواند برای کارهایی مانند خدمات مشتری، تشخیص تقلب و مدیریت ریسک استفاده شود. هوش مصنوعی در اینترنت اشیا برای جمع‌آوری داده‌ها، تجزیه و تحلیل داده‌ها و ارائه پیشنهادها یا توصیه‌ها استفاده می‌شود.

هوش مصنوعی را می‌توان با اینترنت اشیا ترکیب کرد و از این فناوری برای کنترل دستگاه‌ها، نظارت بر حسگرها و پیش‌بینی استفاده کرد. نکته قابل توجه این است که هوش مصنوعی را می‌توان بدون دانش عمیق برنامه نویسی کامپیوتر در اینترنت اشیا اعمال کرد.

اینترنت اشیا

هوش مصنوعی و اینترنت اشیا چگونه با هم کار می‌کنند؟

هوش مصنوعیِ اشیاء ، فناوری شگفت‌انگیزیست که در آینده نزدیک راجع به آن بیشتر خواهید شنید.تکنولوژی AIOT نسل جدید فناوری اینترنت اشیاء است که هدف آن فراهم کردن توانایی تجزیه و تحلیل برای اشیاء است. با این تکنولوژی بزودی اشیائی در اختیار خواهید داشت که می‌توانند تجزیه و تحلیل کنند و حتی قدرت تفکر و تصمیم‌گیری داشته باشند. در واقع هوش مصنوعی اشیاء مداخله انسانی که در اینترنت اشیاء وجود دارد را به حداقل می‌رساند.

داده‌های چند دستگاه اینترنت اشیا را می‌توان با الگوریتم‌های هوش مصنوعی جمع‌آوری و تجزیه و تحلیل کرد. به عنوان مثال، یک کسب و کار می‌تواند از نرم‌افزار هوش مصنوعی برای جمع‌آوری داده‌ها از حسگرهای نصب شده در ناوگان وسایل نقلیه تحویلی استفاده کند. هوش مصنوعی می‌تواند برای تجزیه و تحلیل داده‌ها و پیش‌بینی زمانی که وسایل نقلیه به تعمیر و نگهداری نیاز دارند استفاده شود.

هوش مصنوعی برای کنترل دستگاه‌ها قابل استفاده است. هوش مصنوعی می‌تواند برای کنترل دستگاه‌ها بر اساس درک آن از داده‌های جمع آوری شده از حسگرها در یک دستگاه اینترنت اشیا برنامه‌ریزی شود. به عنوان مثال، برای اجرای تعمیر و نگهداری پیش‌بینی کننده در ماشین آلات استفاده شود.

این فناوری می‌تواند برای کنترل یک دستگاه از راه دور مانند سیستم امنیتی خانه استفاده شود.  هوش مصنوعی را می‌توان برای نظارت بر حسگرها در دستگاه IoT مانند ردیاب تناسب اندام پوشیدنی استفاده کرد.

هوش مصنوعی می‌تواند برای پیش‌بینی نتایج آینده بر اساس داده‌های جمع‌آوری شده استفاده شود. از هوش مصنوعی می‌توان برای ارسال هشدارها و ارائه توصیه‌هایی بر اساس داده‌ها استفاده کرد، مانند یک ردیاب تناسب اندام که زمانی که ضربان قلب شما خیلی زیاد است، هشدار ارسال می‌کند.

راهکارهای AIoT چگونه کار می‌کنند؟

  1. جمع‌آوری داده‌ها: دستگاه‌های اینترنت اشیاء جریانی از داده‌ها را توسط حسگرها دریافت می‌کنند. این دستگاه‌ها با توجه به نوع حسگرها می‌توانند انواع مختلفی از داده‌ها را پوشش دهند. هر نوع از این داده‌ها در قالب یک کانال خاص جمع‌آوری می‌شود.
  2. Ingest:داده‌های جمع‌آوری شده از طریق سنسورهای IOT کلان و بدون ساختار هستند. برای تبدیل آن‌ها به خط لوله داده نیاز هست، مثل فرآیند تبدیل یک سیگنال ولتاژ به یک واحد دما. داده‌های دریافتی از چندین منبع جمع‌آوری و پیش‌پردازش می‌شوند و Meta Dataهای مربوطه به آن‌ها اضافه می‌گردد. سپس داده‌های پیش‌پردازش شده برای تجزیه و تحلیل‌های بیشتر در محلی مناسب ذخیره می‌شوند.
  3. ذخیره‌سازی: به دلیل حجم زیاد، داده‌های دریافت شده در بسترهای مقیاس‌پذیر ابری ذخیره‌سازی می‌شوند. پایگاه داده‌ NoSQL مانند Apache Cassandra، HBase و MongoDB به دلیل تاخیر کم و توان عملیاتی بالا در اینگونه موارد ترجیح داده می‌شوند. از طرفی چون داده‌های اینترنت اشیاء عمدتاً از نوع سری زمانی هستند پس می‌توان از پایگاه‌های داده تخصصی در حوزه سری زمانی مانند InfluxDB،OpenTSDB و Prometheus نیز استفاده کرد.
  4. مدل‌سازی هوش مصنوعی: داده‌هایی که تا این مرحله جمع‌آوری و ذخیره شده‌اند، برای آموزش مدل‌های یادگیری ماشین مورد استفاده قرار می‌گیرند. هدف این است که بتوان فرآیند پیش‌بینی را کامل کرده و بینش‌هایی در زمینه‌های گوناگون بدست آورد. بسته به نوع کاربرد و نوع داده ورودی، می‌توان الگوریتم‌های مختلفی را پیاده‌سازی کرد. چند نمونه از آن‌ها عبارتند از:
  • تشخیص ناهنجاری برای یافتن یک نقص فنی یا خطا
  • پیش‌بینی سری‌های زمانی برای یافتن روندهای گوناگون
  • خوشه بندی برای یافتن الگوها
  • دسته‌بندی تصویر و تشخیص اشیا
  • مدل‌های مبتنی بر متن
  • مدل‌های مبتنی بر درخت مانند درخت تصمیم، جنگل تصادفی و XGBoost
  • مدل احتمالی مانند Naive Bayes
  • مدل‌های شبکه عصبی مانند RNN و LSTM
  1. ایجاد بینش: از پردازش داده‌های گردآوری شده توسط الگوریتم‌های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، بینش‌ها و دیدگاه‌های متعددی حاصل می‌شود که باید آن‌ها را به صورت Real Time برای تصمیم‌گیری و انجام کارهای گوناگون به‌کار گرفت. ایجاد بینش‌ها و داشبوردهای پیشرفته به همسوسازی اهداف تجاری، تنظیم دقیق فرآیندها و توسعه استراتژی‌ها برای آینده کمک می‌کنند.

هوش مصنوعی

کاربردها و نمونه‌های AIOT

با ترکیب هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء به منظور ایجاد هوش مصنوعی اشیاء (AIoT)، این قابلیت برای دستگاه‌های اینترنت اشیا فراهم می‌شود که داده‌های جمع‌آوری شده از طریق تجهیزات یا دستگاه‌ها را تجزیه و تحلیل کرده و بدون دخالت انسان تصمیم‌های هوشمندانه بگیرند.در نهایت، این دستگاه‌ها به سیستم‌های هوشمند، ارتباطی و قدرتمندی تبدیل می‌شوند که می‌توانند داده‌ها را پردازش و سریعتر و دقیق‌تر از همیشه تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.

شرکت‌هایی که به عملیات تولید یا زنجیره تامین متکی هستند می‌توانند از هوش مصنوعی برای درک الگوهای موجود در داده‌ها استفاده کنند. برای مثال می‌توان از هوش مصنوعی برای پیش‌بینی زمان خراب شدن تجهیزات استفاده کرد. به طور مثال برای تجزیه و تحلیل داده‌های خدمات مشتری و توصیه تغییرات برای بهبود رضایت مشتری استفاده شود.

هوش مصنوعی می‌تواند برای تجزیه و تحلیل رفتار انسان در یک فروشگاه خرده فروشی استفاده شود تا پیشنهاداتی برای بهبود چیدمان و نمایشگر فروشگاه ارائه دهد.از هوش مصنوعی در راستای تجزیه و تحلیل محتوای یک وب‌سایت برای پیشنهاد تغییراتی که بر تعامل مشتری تأثیر می‌گذارد نیز استفاده می‌شود. در بخش مارکتینگ نیز، برای تجزیه و تحلیل بهره‌وری کمپین‌ها و عملکرد آنان در جهت ارائه توصیه‌هایی در تبلیغات استفاده می‌شود.

در شهرهای هوشمند، کاربردهای زیادی برای AIoT وجود دارد، از جمله نظارت بر ترافیک به صورت هوشمندانه و خودکار. اگر بتوان ترافیک را به صورت بی‌درنگ ارزیابی و کنترل کرد و با نتایج بدست آمده جریان ترافیکی را تنظیم کرد، می‌شود ازدحام بیش از حد خودروها را کاهش داد.

نتیجه‌گیری

همانطور که می‌دانید ترکیب این دو فناوری حلال بسیاری از مشکلات و تعیین کننده مسیر بسیاری از کسب‌و‌کار‌هایی است که از آن استفاده می‌کنند. منظور از هوش مصنوعی اشیاء یا AIoT همین دستگاه‌های هوشمندی هستند که در نهایت به کارایی و اثربخشی کمک می‌کنند. در واقع هوش در AIoT عامل تجزیه و تحلیل داده‌ها است که برای خودکارسازی سیستم و ایجاد عملکرد بهتر استفاده می‌شود.

ترکیب هوش مصنوعی و اینترنت اشیا این امکان را به وجود آورده است که همزمان با تبادل داده‌ها پردازش‌ها در بالاترین سطح و حد خود امکان پذیر باشد. از آن‌جایی که بسیاری از کسب‌و‌کار‌های بزرگ و کوچک در مسائل پردازش و تحلیل داده‌ها دچار اختلالات و مشکلات بسیاری می‌شوند، استفاده از این فناوری یاری‌رسان آنان خواهد بود و چالش‌ها را تا حدود بسیار زیادی وضعیت را تثبیت می‌کند.

مرکز نوآوری نکسترا نیز در زمینه هوش مصنوعی اشیا تا حد بسیار زیادی فعالیت داشته و به صورت تخصصی بر روی ایده‌هایی که در این زمینه وجود دارند سرمایه‌گذاری می‌کند. برای ورود به مرکز نوآوری نکسترا و شروع همکاری خود در حوزه‌های تخصصی نکسترا، کافی است که از طریق راه‌های ارتباطی با ما در تماس باشید.

 

در آینده رویا پردازی کن

با نکسترا بهش برس

اسکرول به بالا