چگونه بلاکچین آینده‌ی اینترنت اشیا را می‌‌سازد؟

بلاکچین چگونه آینده‌ی اینترنت اشیا را می‌‌سازد؟

بلاکچین چیست؟

اینترنت اشیا و بلاکیچن با یکدیگر ارتباطی دارند؟


بلاکچین یک دفتر دیجیتال غیرمتمرکز معاملات برای ذخیره سازی داده است. این فناوری، داده‌ها را به گونه‌ای ضبط می‌کند که از هک و تغییر داده‌ها جلوگیری می‌کند؛ این کار باعث تکثیر معاملات و پخش داده‌ها در گروه‌های شبکه است. بلاکچین به شما امکان می‌دهد قراردادهایی را که به عنوان  قراردادهای هوشمند شناخته می‌شوند را به صورت غیرمتمرکز و خودکار تکمیل کنید و یک شبکه از دستگاه‌های متصل ایجاد کنید و به کاربران اجازه کنترل داده‌های خود را بدهید.

این فناوری سیستمی برای ضبط اطلاعات است؛ به گونه ای که تغییر، هک یا تقلب در سیستم را دشوار یا غیرممکن می‌سازد. ارزهای رمزنگاری شده در انواع مختلف در فناوری توزیع شده موسوم به بلاکچین استفاده می‌شوند. بلاکچین‌ها به عنوان سیستم‌های غیرمتمرکز برای ثبت و مستند کردن تراکنش‌هایی که شامل یک ارز دیجیتال خاص است، عمل می‌کنند. به زبان ساده، بلاکچین یک دفتر معاملاتی است که نسخه‌های یکسان را در هر رایانه عضو درون شبکه حفظ می‌کند و این واقعیت بدین معناست که دفترکار در هر قسمت از شبکه توزیع می‌شود و به تسهیل امنیت بلاکچین کمک می‌کند.

اینترنت اشیاء چیست؟

اینترنت اشیا  (IOT) قدرت اتصال همه دستگاه‌ها از طریق یک اکوسیستم مبتنی بر ابر را دارد و می‌تواند زیرساخت‌های شهرهای هوشمند را بسیار راحت‌تر و کارآمدتر از امروز کند؛ با این حال، یک مانع بزرگ برای اینترنت اشیا وجود دارد که می‌تواند داده‌های حساس را در برابر هکرها آسیب پذیر کند. فناوری بلاکچین توانایی رفع این مشکل را دارد و به اکوسیستم‌های حوزه اینترنت اشیاء این امکان را می‌دهد تا از الگوی شبکه مبتنی بر کارگزار سنتی، یعنی جایی که دستگاه‌ها برای شناسایی و تأیید اعتبار دستگاه‌های جداگانه به یک سرور مرکزی متکی هستند؛ جدا شوند. اینترنت اشیا موجود در بلاکچین فرآیند بسیار ساده‌تری را از تولید کننده تا گیرنده و هر انچه که در طول مسیر لازم است را فراهم می‌کند.

مزایای بلاکچین و اینترنت اشیا در کنار هم چیست؟ 

ماهیت استفاده از بلاکچین بر پایه ضد دستکاری بودن تمامی اطلاعات و دیتا‌هایی است که در آن وجود دارد. برای مثال طرفین یک قرارداد، با پیاده سازی آن قرارداد بر بستر این شبکه، دیگر دغدغه وجود اعتماد و شفافیت و امنیت اطلاعات را نخواهند داشت. باید بدانید که تمام دیتا‌هایی که با حجم عظیمی از دستگاه‌های اینترنت اشیا وارد می‌شود خارج از کنترل از شخص دیگری است و رمزنگاری آن، عملا امکان بازنویسی سوابق داده‌های موجود را برای همه غیر ممکن می‌سازد.

حال چرا بر تاثیر این این دو فناوری بر هم تاکید داریم؟

چالش اصلی بازیگران اکوسیستم اینترنت اشیا این است که آسیب‌پذیری امنیتی دستگاه‌های اینترنت اشیا، آن را به هدفی آسان برای مهاجمان و حملات مخرب تبدیل می‌کند و امکان دارد که باعث شود که بسیاری از داده‌های آنان نقض شود.

کاهش هزینه‌ها

زمانی که درباره فرآیند‌های پردازش اطلاعات و تحلیل و بررسی آنان صحبت می‌کنیم، باید بدانیم که تمامی این مراحل به صورت خودکار انجام می‌شوند و این موضوع به خودی خود باعث خواهد شد بسیاری از هزینه‌ها تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و روند انجام امور در عین شفاف‌تر شدن و بالا رفتن سطح امنیت آنان تسریع بخشیده شود.

چگونه بلاکچین می‌تواند چالش های امنیتی و مقیاس پذیری اینترنت اشیاء را حل کند؟

شبکه اینترنت اشیاء می‌تواند تراکنش‌های داده را از طریق چندین دستگاه تحت مالکیت و مدیریت سازمان‌های مختلف پردازش کند، به این ترتیب تشخیص دقیق هرگونه نشردهنده داده در صورت حمله توسط مجرمان اینترنتی دشوار است. علاوه بر این، اینترنت اشیاء مقدار زیادی داده تولید می‌کند و با درگیر شدن چندین ذینفع، مالکیت داده‌ها روشن نمی‌باشد.

بلاکچین می‌تواند به روش های زیر به کاهش نگرانی‌های امنیتی و مقیاس پذیری مرتبط با اینترنت اشیاء کمک کند:

دفتر توزیع شده در یک سیستم بلاکچین ضد دستکاری است و این باعث می‌شود که اعتماد طرفین درگیر نباشد. هیچ سازمان واحدی کنترل حجم گسترده‌ای از داده‌های تولید شده توسط دستگاه‌های اینترنت اشیا را ندارد.

استفاده از بلاکچین برای ذخیره داده‌های اینترنت اشیا باعث ایجاد یک لایه امنیتی دیگر می‌شود که هکرها برای دسترسی به شبکه باید از آن عبور کنند. فناوری بلاکچین سطح بسیار قوی تری از رمزگذاری فراهم می‌کند که نوشتن مجدد سوابق داده های موجود را عملاً غیرممکن می‌کند.

سخن آخر

بلاکچین می‌تواند پردازش سریع معاملات و هماهنگی بین میلیاردها دستگاه متصل را امکان پذیر کند. با افزایش تعداد دستگاههای به هم پیوسته، فناوری دفتر توزیع شده یک راه حل مناسب برای پشتیبانی از پردازش تعداد زیادی از معاملات می باشد.

 

مباحث بلاکچین و اینترنت اشیا هر دو از فناوری های نوظهور با پتانسیل بالایی هستند. چندین شرکت در بازار در حال کار با ترکیب این دو فناوری هستند؛ زیرا در کنار هم راهی برای به حداقل رساندن تهدید امنیت و همراه با ارائه خدمات انجام می‌دهند.

 

نویسنده: مهدیه نصیری، سئو شده توسط: یاسر ویسی، طراحی: مریم بهاری

اسکرول به بالا