اینترنت اشیا چیست

IOT یا اینترنت اشیا چیست؟

IOT یا Internet of things به معنی اینترنت اشیا است. IOT به تامل و ارتباط بین وسایل و گجت‌های مختلف گفته میشود که مستقلا بدون نیاز به دخالت انسان با یکدیگر توسط UID یا همان شناسه منحصر به فرد (unique identifier) با یکدیگر ارتباط بر قرار میکنند.

مفهوم اینترنت اشیادر گذر سال‌ها به دلیل همگرایی چندین فناوری مانند تحلیل آنی (Real time analytics)، یادگیری ماشین (machine learning)، حسگرهای کالا و سیستم‌های الکترونیکی تعبیه شده در وسایل مختلف‌‌،دستخوش تغییر شده و تکامل یافته است.

اینترنت اشیا (IOT) در چه مواردی استفاده میشود؟

امروزه از اینترنت اشیا در زمینه‌های مختلف و محدوده گسترده‌ای از وسایل و خدمات استفاده میشود به‌طور مثال حسگرهای بیسیم‌،سیستم های کنترلی‌،اتوماسیون‌(از جمله اتوماسیون در منزل ساختمان)‌،ساعت ها‌ و… استفاده می‌شود.

خانه هوشمند

هر زمان که ما به سیستم‌های IOT فکر می‌کنیم‌،مهمترین‌ و کارآمدترین زمینه‌ی استفاده از آن خانه‌های هوشمند است که بالاترین رتبه بندی را در بین برنامه‌های IOT به خود اختصاص داده است. تعداد افرادی که عبارت خانه هوشمند را در اینترنت جستوجو میکنند ماهیانه ۶۰‌هزار افزایش پیدا میکند و نکته جالب دیگر که تنها حدود ۱۲۵۰ شرکت در زمینه خانه‌های هوشمند فعالیت میکنند که بسیاری از این شرکت‌ها نوپا هستند. هم‌اکنون شرکت‌های بیشتری در این زمینه به طور جدی درگیر میشوند تا بتوانند بخشی از بودجه ۲٫۵ ملیارد دلاری و در حال افزایش سرمایه گذاری شده در ‌زمینه خانه های هوشمند را به خود اختصاص دهند.

از سیستم‌هایی که امروزه در خانه‌ها استفاده میشوند می‌توان از وسایل روشنایی‌،ترموستات و سیستم‌های تهویه هوشمند‌،سیستم‌های امنیتی خانگی‌ و دوربین‌ها و سایر وسایل خانگی نام برد. این وسایل هوشمند در خانه تبدیل به یک اکوسیستم می‌شوند که توسط بلندگوهای هوشمند و تلفن‌های هوشمند قابل کنترل هستند.

گجت های پوشیدنی

درست هم‌مانند خانه های هوشمند، پوشیدنی ها نیز موضوعی داغ در حوزه  IOT هستند. همه ساله، مصرف کنندگان در سرتاسر جهان منتظر عرضه اخرین ساعت هوشمند اپل هستند. جدای از این، تعداد زیادی دستگاه های پوشیدنی دیگری در بازار وجود دارند که زندگی ما را آسان‌تر میکنند، مانند sonny smart b trainer، دستبند looksee یا دستگاه کنترل حرکت Myo .

شهر هوشمند

شهرهای هوشمند، همانطور که از نام آن پیداست، یک گام بزرگ در جهت بهبود فرایند های خدماتی در شهر ها محسوب میشود که موارد مصرف آن‌، ار توزیع آب و مدیریت ترافیک گرفته تا مدیریت پسماند و نظارت بر محیط زیست را در بر میگیرد. دلیل محبوبیت خدمات شهر هوشمند این است که سعی می‌کند ناراحتی ها و مشکلات افرادی که در شهرها زندگی میکنند را بر طرف کند. راه حل های IOT ارایه شده در زمینه شهر هوشمند همواره در حال تکامل هستند و سعی در حل مشکلات شهری مانند ترافیک‌‌، کاهش آلودگی هوا‌ و سر و صدا و کمک به امنیت بیشتر شهر ها دارد.

خودرو های متصل (connected)

فناوری خودروهای متصل یک شبکه گسترده از سنسور های مختلف ، آنتن ها ،نرم افزار ها و فناوری هایی است که برای حرکت در دنیای پیچیده به ما کمک می‌کنند. این سیستم ها مسیولیت تصمیم‌گیری درست ، سریع ، با دقت و قابل اعتماد را بر عهده دارند. اهمیت کارکرد درست این سیستم ها زمانی که خودروی شما به صورت خودکار با سرعت زیاد  در بزرگراه در حال حرکت هستند، مشخص می‌شود.

حوزه سلامت (Digital health-Tele health-Tele medicine)

IOT کاربرد های مختلفی در مراقبت های بهداشتی دارد‌، از تجهیزات کنترل از راه دور گرفته تا سنسور های پیشرفته و هوشمند و تجهیزات در هم ادغام شده.این تکنولوژی برای بهبود نحوه ارایه خدمات پزشکی و همچنین ایمن و سالم نگه داشتن بیماران است.IOT در حوزه بهداشت و درمان این اجازه را به بیماران میدهد تا زمان بیشتری را با پزشکان خود بگذرانند که این امر باعث می‌شود تعامل و رضایت بیمار میشود. از سنسور های تناسب اندام شخصی گرفته تا روبات های جراحی‌، IOT در مراقبت های بهداشتی کمک میکند تا تجحیزات و فناوری های موجود در حوزه پزشکی و بهداشت به روز رسانی شوند و به توسعه مراقبت های پزشکی کمک می‌کند.

خورده فروشی هوشمند

در سال های اخیر خرده فروشان نیز شروع به استفاده از راه حل های IOT در تعدادی از برنامه های خود کرده‌اند که باعث بهبود عملکرد فروشگاه‌، افزایش خرید‌، کاهش سرقت‌، مدیریت موجودی و بهبود تجربه خرید مشتریان شده است. فروشندگان کالا های فیزیکی می‌توانند از طریق استفاده از IOT می‌توانند با قدرت بیشتری با رقیبان آنلاین خود به رقابت بپردازند. میتوانند سهم بازار از دست رفته خود را بازیابی کنند و مصرف کنندگان را به داخل مغازه ها جلب کنند.

کشاورزی هوشمند

 اغلب برنامه های این حوزه نادیده گرفته می‌شوند.با این حال‌، از آنجا که معمولا تعدادی از عملیات کشاورزی از راه دور امکان اجرا دارند یا تعداد زیادی دام در اختیار دارند ‌، می‌توان از طریق اینترنت اشیا همه‌ی این موارد را کنترل کرد و می‌توان شیوه انجام کار را روز به روز متحول کرداما این ایده تا کنون مورد توجه قرار نگرفته است. با این وجود‌، هنوز هم یکی از شاخه های  IOT است که نباید آن را دست کم گرفت. کشاورزی هوشمند ای پتانسیل را دارد که به یک برنامه کاربردی مهم تبدیل شود به ویژه در کشور های صادر کننده محصولات کشاورزی.

شتاب دهنده نکسترا در حوزه های اینترنت اشیا و شهر هوشمند از افراد علاقه مند به این حوزه ها و صاحبان ایده دعوت می کند تا به خانواده ی نکسترا بپیوندید و با استفاده از خدمات ارایه شده توسط ما گام بلندی در جهت تحقق اهدافتان بردارید.

اسکرول به بالا