استارتاپ چیست؟

استارتاپ چیست؟

وقتی حرف از استارتاپ‌ها می شود  همه‌ی ما ذهنمان  میرود سمت شروع یک رویداد ولی در واقع معنی و مفهوم اصلی استارتاپ چیست؟

کسب وکارهای نوپایی که توسط کارآفرینان شکل می گیرد و تلاش می‌کنند تا در توسعه‌ی محصول یا خدماتی که به عقیده آنها تقاضا برای آن موجود است سرمایه گذاری کنند، همچنین با توجه به درآمد محدود و هزینه‌های زیاد اکثر این اقدامات در مقیاس کوچک در طولانی مدت و بدون بودجه اضافه پایدار نیستند . طبق آمار سایت Failory   نود درصد ۹۰٪ استارتاپ‌ها در سال اول شکست می خوردند بله پذیرفتن آن دشوار است که استارتاپی به دلیل بی کفایتی، عدم تجربه در صنعت، عدم تجربه تیم و مشکلات شخصی شکست بخورد.

تعاریف دیگر استارتاپ را باهم بررسی می‌کنیم:

تعریف استارتاپ در دیکشنری وبستر یک کسب‌وکار جدید است.

تعریف استارتاپ توسط مرکز کسب‌وکارهای کوچک آمریکا (USSBA) کسب وکاری که عموما حول محور تکنولوژی شکل گرفته و پتانسیل رشد بالایی دارد.

تعریف استارتاپ توسط استیو بلنک سازمانی که در جستجوی یک مدل کسب وکار که قابل تکرار و مقیاس‌پذیر باشد.

تعریف استارتاپ توسط اریک ریس یک نهاد انسانی است که برای ارائه یک محصول یا خدمت جدید در شرایطی که ابهام بالایی دارد به وجود آمده است.

به گزارش خبرنگار حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در دنیای پیشرفته امروزه که همه نیازهای انسان با تکنولوژی و اینترنت آمیخته شده، استارت آپ ها نقش خاص تری ایفا می کنند.

همان طور که می‌دانیم شرکتهای نوپا یا همان استارتاپ‌ها غالبا به عنوان منبع نوآوری و تغییر مشاهده می‌شوند، مستعد عدم موفقیت هستند.

چطور می‌شود وقتی از هر ۱۰ استارتاپ راه اندازی شده در دنیا، ۹ استارتاپ با شکست مواجه می شوند استارتاپ ما جز آن موفق‌ها شود؟

راگاف (۲۰۰۴) ۱۱ عامل را که بر موفقیت استارتاپ‌ها اثر گذارند، را شناسایی نمود:

مشخصات فردی، مسائل مدیریتی، مسائل مالی، فعالیت‌های بازاریابی، مسائل منابع انسانی، شرایط اقتصادی، مشخصات محصول، رقابت، انضباط، فناوری و عوامل محیطی.

تحقیقات زیادی در این موضوع صورت گرفته است در تحقیقی دیگر، شرایط کارآفرینی مانند هدف گیری هدف و شایستگی کارآفرینان از مهمترین عوامل موفقیت در استارتاپ‌ها شناخته شده است.

تاریخچه استارتاپ

جهان

بد نیست تاریخچه استارتاپ دنیا را بدانیم،   شروع آن  با شروع تمدن در بین انسان‌ها و خرید وفروش محصولات مختلف گره می خورد. اما آغاز استفاده از مفهوم استارتاپ به سال ۱۹۱۱ میلادی برمی‌گردد که آغاز آنها با شرکت‌های Silicon Valley شروع شد. یکی از مهمترین محصولات این شرکت، استارتاپ IBM  بود که اسم آن از  International Business Machines  برگرفته شده است. که بعدها خود را به عنوان یکی از غول‌های تولیدکننده نرم‌افزار دنیا معرفی کرد. یکی از قدیمی‌ترین و موفق‌ترین استارتاپهای دنیا، شرکت اپل است که توسط استیوجابز راه‌اندازی شد. یکی دیگر از استارتاپهای معروف جهان استارتاپ گوگل است که ایده آن در سال ۱۹۹۷ مطرح شد و در سال ۱۹۹۸ آغاز به کار و محصول خود را تولید کرد.

ایران

شاید این سوال خیلی ذهن ما را درگیر میکند که اکوسیستم استارتاپی و کارآفرینی ایران از کجا شروع شد؟ با اینکه خیلی از استارتاپ‌های امروزی که همه ما با آنها سروکار داریم، فعالیتشان را از اوایل دهه‌ی ۹۰ شروع کردند، بد نیست بدونیم که اولین کسب‌وکارهای نوآورانه‌ی ایرانی به دهه ۷۰ برمی‌گردد. طرح پدیدآوردن شرکتهای سرمایه‌گذار خطرپذیر برای اولین بار در شرکتهایی نظیر سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و اسپانسر پروژهای نوپا مانند مرکز صنایع نوین شکل گرفت.

اولین شرکت‌های پدیدآمده در حوزه فناوری ارتباطات( Communication Technology) و مخابرات بودن و بخشی از زیرساخت‌های مخابراتی ایران از دهه ۷۰ و ۸۰ توسط این شرکت‌ها به وجود آمدند. مخابرات و بایوتکنولوژی دو حوزه‌ی اصلی کسب‌وکار در زمینه نوآوری بودن که بعد از جنگ براساس نیازهای کشور شکل گرفتند. در آن زمان  ادبیات استارتاپ هنوز مفهومی نداشت. اوایل دهه ۹۰ با به وجودآمدن مراکز رشد و شتابدهنده‌ها کنار دانشگاه‌ها، تیم‌های مختلفی شکل گرفتن که منجر به رشد نیروی انسانی اکوسیستم استارتاپی ایران شدند.

 

تفاوت استارتاپ و شرکت

چرا راه‌اندازی استارتاپ را نوعی کارآفرینی می گویند؟

تعریف‌های زیادی برای کارآفرینی وجود دارد، ولی به طور خلاصه راه‌اندازی هر کسب‌وکاری که با ارزش آفرینی همراه باشد، کارآفرینی گویند، از آنجایی که استارتاپ‌ها دنبال خلق ارزش هستند پس راه‌اندازی یک استارتاپ نوعی کارآفرینی است.

همان طور که از تعریف استارتاپ می‌دانیم کسب‌وکار نوظهور که هدف آن ارائه یک محصول جدید، فرآیند یا خدمات نوآورانه به بازار است همچنین به دنبال مدل درآمدی مقیاس‌پذیر و تکرارپذیر می‌باشد.

اصلی‌ترین تمایز بین استارتاپ‌ها با کسب‌وکارها در میزان رشد است. همانطور که می‌دانیم استارتاپ‌ها کسب‌وکارهایی هستند که با تکنولوژی سروکار دارند بنابرابن هیچ محدودیت زمانی، مکانی و جغرافیایی برای آنها وجود ندارد.

تفاوت بعدی کسب‌وکارها با استارتاپ‌ها در دریافت سرمایه است یک کسب‌وکار در مراحل ابتدایی خود درآمد کافی را می‌خواهد بنابراین احتیاجی به گرفتن سرمایه‌گذار و رشد کسب‌وکار ندارد.اما یک استارتاپ برای اینکه روند رشد را سریع کند نیازمند بودجه‌ی بسیار زیادی است. یکی از رایج‌ترین روش‌های دریافت سرمایه شتاب‌دهنده‌ها هستند که در مورد آنها در مباحث بعدی مان توضیح خواهیم داد.

ساختار استارتاپ

 

واژه ساختار را که می‌شنویم یادمان از چارچوب‌ها و فلوچارت‌های سازمان‌ها می‌آید آیا استارتاپ‌ها هم ساختار دارند؟

منظور از ساختار در استارتاپ‌ها به شکل مفاهیم مدیریتی نیست و می‌توان گفت ترکیب تیم‌ها می‌باشد و همانطور که می‌دانیم یک تیم خوب و حرفه ای از همان ابتدای تشکیل یک استارتاپ، سرمایه بزرگی است که شاید در مراحل بعدی کاری بسیار سخت و دشوار باشد. ساختار بندی درست تیم‌ها نقش مهمی را در رسیدن به موفقیت ایفا می‌کند.

دو نقش کلیدی در استارتاپ‌ها وجود دارد: مدیر ارشد اجرایی یا بنیانگذاران و مدیر ارشد فناوری این دو نقش کلیدی در یک استارتاپ راس ساختار ما قرار دارند.

مدیر ارشد اجرایی:‌

بازاریابی و فروش

مسائل حقوقی

منابع انسانی

مدیریت عمومی

مدیر فناوری:

تیم UX

تیم Backend

تیم DevOps

تیم QA

تیم UX:تیم تجربه کاربر مسئول ایجاد بهترین تجربه ممکن برای کاربران از طریق طراحی زیباشناسی و هوشمندانه و توسعه Front-end است. همچنین با سایر تیم‌های کوچک برای رسیدن به اهداف تعیین‌شده همکاری می‌کند. یک پژوهشگر UX رفتار کاربر را تجزیه‌ و تحلیل می‌کند و نتایج مربوطه را ترسیم می‌کند و نگرش‌های ارزشمندی را بر اساس آن رفتار ارائه می‌دهد.

اعضای پیشنهادی تیم UX:

محقق UX

طراح UX

توسعه دهندگان frontend

رهبر تیم

تیم Backend: تقریبا همه افراد در دنیای تکنولوژی درک می‌کنند که تیم backend چیست و چه کار می‌کند. این تیم مهم‌ترین بخش در بخش توسعه است. مسئول هسته این برنامه ساخته‌شده و منطق برنامه کاربردی با خدمات ابری و همچنین تعامل backend با خط مقدم از طریق API Endpoints ساخته شده‌است. این تیم مدیریت توسعه‌دهندگان را مدیریت کرده و همکاری و گردش کار را هماهنگ می‌کند.

اعضای پیشنهادی تیم backend:

رهبری تیم

توسعه دهندگان پشته میانی

مهندسین backend

تیم DevOps: مسئولیت اصلی تیم DevOps، مدیریت زیرساخت ابری است آنها وظیفه دارند قبل از استقرار هر نسخه جدید ، کد جدید را به مخزن اضافه کنند و با کوشش تست کد جدید را انجام دهند. تجربه سریع به بازار و تجربه کاربری کامل اهداف اصلی تیم DevOps است.

ساختار تیم DevOps:

رهبری تیم

معمار ابر

مهندسی قابلیت اطمینان سایت

مدیر سیستم

تیم QA: تیم تضمین کیفیت مسئول آزمایش این برنامه است که برای اطمینان از عدم حضور هر گونه اشکالات، خطاها و عملکرد موثر ، ساخته شده‌است  به این ترتیب، شامل سهامداران زیر است:

رهبری QA

تحلیلگر QA

آزمایش‌کنندگان

رهبری QA تیم QA را مدیریت و نظارت می کند. وی معیارها و استانداردهای کیفیت را برای اطمینان از کیفیت محصول در حال ساخت تعیین می کند و از رعایت این استانداردها اطمینان می دهد.رهبری این تیم تضمین می کند که کلیه سؤالات به موقع برطرف می شوند. سایر مسئولیت‌ها شامل تعریف استراتژی‌های تست ، برنامه ریزی و تعیین وظایف از جمله موارد دیگر است. تحلیلگر این تیم برنامه‌های تست را هم به صورت دستی هم به صورت خودکار ایجاد، مدیریت و اجرا می‌کند.در نهایت نقش آزمایشگر این است تست‌های اجرا شده را انجام می‌دهد آنها مشخصات سیستم را بررسی و تحلیل می‌کنند.

 

 

 

اسکرول به بالا